Geocaching: Schatten zoeken bij jou in de buurt

Er op uit gaan met geocaching

Wanneer je op zoek bent naar een leuke uitdaging kan geocaching een leuke bezigheid zijn. Je bent lekker buiten, lost raadsels op en misschien ontdek je wel leuke nieuwe plekken bij jou in de buurt.
Geocaching kun je prima alleen doen of met iemand samen.

Wat is geocaching?

Geocaching is eigenlijk een soort schat zoeken. Een soort spel dat wereldwijd wordt gespeeld. Door het oplossen van raadsels, het bezoeken van plaatsen en vele andere opdrachten kun je de caches vinden. De caches bestaan vaak uit (waterdichte) tupperware doosjes, maar het kunnen ook complete gereedschapskisten zijn, of microboxjes zo klein als de vingernagel van je pink, een hele uitdaging dus. Vrijwel overal ter wereld zijn deze schatten verborgen door spelers van geocaching. Door je gratis aan te melden via de website kun je vandaag nog op zoek gaan naar je eerste cache.
Caches zijn er op verschillende niveaus, op de kaart kun je zien welke caches er allemaal bij jou in de buurt te vinden zijn. Je kunt vooraf de omschrijving bekijken, de moeilijkheidsgraad zien en misschien zelfs al wat voorwerk doen (zoals het oplossen van raadsels). Ook kun je de beoordelingen en tips van andere gebruikers bekijken die de cache al hebben gevonden, of juist niet konden vinden.

Bij geocaching wordt vaak gebruik gemaakt van GPS-coördinaten om de exacte locatie te kunnen vinden. Je kunt hiervoor gebruik maken van een speciaal GPS-apparaat, maar de meeste mobiele telefoons zijn tegenwoordig ook zeer geschikt om de locatie nauwkeurig te kunnen vinden. Wanneer je gebruik maakt van een geocaching app (deze zijn gratis te downloaden) kun je ook de omschrijvingen en tips tijdens je zoektocht nog eens raadplegen.

Wanneer je een cache hebt gevonden schrijf je in het logboekje dat in iedere cache te vinden is je gebruikersnaam, op die manier kun jij bewijzen dat je de cache echt hebt gevonden. Via je account geef je ook aan dat je de cache hebt gevonden, zo kun je eenvoudig bijhouden hoeveel en welke caches je allemaal al hebt gevonden.

Weetjes over geocaching:

geocaching– Naast de caches die op vaste plaatsen zijn verstopt bestaan er ook travelbugs, dit is een reizend voorwerp voorzien van een nummer die je ook kunt registreren via de site en als cache wordt meegeteld. Een travelbug kan bijvoorbeeld een raamsticker op een auto zijn, of een sleutelhanger met een opdracht die van cache naar cache verhuist om op die manier bijvoorbeeld over de hele wereld te reizen.
– Er zijn ook speciale geo-caching routes, hierbij ga je op zoek naar bepaalde punten waardoor je een mooie wandeling maakt.
– De eerste cache werd geplaatst op 3 mei 2000.
– In de caches worden soms ook ruilvoorwerpen achter gelaten, dit wordt vaak gewaardeerd door meespelende kinderen.
– In juni 2014 stonden er in Nederland maar liefst 28.000 caches geregistreerd, wereldwijd waren het er op dat moment 2.400.000, dus ook tijdens de vakantie kun je op zoek naar caches.

Tips wanneer je begint met geocaching

– Begin met een cache in de buurt die vrije eenvoudig is (de moeilijkheid staat op de site aangegeven).
– Neem pen en papier mee om eventuele aantekeningen te kunnen maken.
– Print de omschrijving uit, schrijf hem over of sla hem op op je telefoon zodat je de informatie tijdens de zoektocht nog eens kunt nakijken.
– Geef niet direct op als je de cache niet meteen kunt vinden, probeer het desnoods een paar dagen later nog eens opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *